Regnkläder

När det regnar och är ruskigt, kan speciella regnkläder vara till stor hjälp för den som vill hålla sig både varm och torr. Idag finns det dessutom massvis med olika regnkläder att välja mellan, så oavsett vad du tänkt göra när du har dina regnkläder på dig, bör du kunna hitta något som passar just dina ändamål.

Men vad är det egentligen som gör att regnkläder är bättre anpassade för regn och rusk än vanliga kläder? Detta kommer vi att försöka berätta lite om i denna artikel.
För det första är regnkläder gjorda i ett material som är vattentätt eller vattenavvisande, vilket gör att vattnet inte kan läcka igenom dem. Vanliga material för regnkläder är t.ex. nylon, plast och gummi, men det kan även vara laminerade eller specialbehandlade textilier av olika slag.


Olika material är dock olika vattentäta, och när det gäller hur mycket materialet andas, dvs. släpper ut svett, finns det också betydande skillnader.
Detta gör att om man vet med sig att man ska använda sina regnkläder för ett visst ändamål, t.ex. segling, fiske eller liknande, så kan det vara smart att välja regnkläder som är avsedda för just denna aktivitet.

Vidare brukar regnkläder även vara lättare att rengöra än vanliga kläder. De blir inte heller lika smutsiga som dina vanliga kläder, men skulle det vara så att t.ex. lera eller liknande fastnar på dina regnkläder, kan du ofta rengöra dem t.ex. bara genom att skölja av dem.

Många regnkläder är även utvecklade för att vara så slitstarka som möjligt, vilket gör att de har en längre livslängd än vanliga kläder, framför allt eftersom man kanske inte använder sina regnkläder varje dag, året om.

Viktigt att tänka på när man väljer regnkläder
De flesta regnkläder som säljs i Sverige idag håller mycket hög klass, så de flesta blir nöjda med sitt val, oavsett vilket märke de väljer. Komfort brukar dock vara en mycket viktig faktor för många, så att kika lite extra på hur regnkläderna man överväger att skaffa är konstruerade är i regel en bra ide, för att man ska känna sig bekväm i dem. Välj heller lite vidare och lösare regnkläder än vanliga kläder, och undvik även regnkläder med stora sömmar på ställen där det kan skava.